Functioneel kracht trainen betekent zo trainen dat de verworven krachteigenschappen leiden tot het beter functioneren in het dagelijks leven, tot het verhogen van sportprestaties en het vermijden van blessures. Kortom fitter worden, sneller worden, sterker worden, hoger kunnen springen, verder kunnen gooien enz. Wij ontwerpen voor u een functioneel krachtschema op maat, stellen onze accommodatie ter beschikking en geven privébegeleiding en opvolging.
In functionele krachttraining denken we in termen van bewegen in plaats van spieren en in termen van synchronisatie in plaats van isoleren. Vanuit dit oogpunt maken we dan ook vooral gebruik van samengestelde (“compound”) bewegingen met losse gewichten die zoveel mogelijk spiergroepen en gewrichten tegelijk aanspreken. Functionele training duidt op training die functioneel is in relatie tot je trainingsdoel. Er moet sprake zijn van een maximale transfer van de getrainde eigenschappen naar datgene waarvoor je traint.
Functionele training voor een wedstrijdzwemmer bijvoorbeeld moet er op gericht zijn de zwemmer beter en sneller te laten zwemmen en de kans op blessures zo laag mogelijk te maken.
Iemand die middels functionele krachttraining bv. rugklachten wil bestrijden moet het effect van de training kunnen merken door een vermindering van de klachten.
Veel mensen associëren krachttraining met bodybuilding,veel te kleine poseerslipjes en abnormaal vervormde lichamen. Of ze denken dat krachttraining alleen voor topsporters en gewichtheffers interessant is.
Krachttraining wordt inderdaad door krachtsporters en topsporters gebruikt, maar is waardevol voor alle mensen. Krachttraining helpt spierkracht te vergroten, versterkt botten en pezen, helpt de bloeddruk te verlagen en verhoogt het zelfbewustzijn van mensen.
Veel atleten worden lid in een fitnessclub in de veronderstelling hiermee vooruitgang te kunnen boeken op sportief niveau. Fitness als training betekent voor de meeste mensen zittend sporten. We zitten op de fiets om op te warmen en vervolgens zitten we op machines om te trainen. In de training maken we geen complete bewegingen, maar trainen we individuele spiergroepen. De fitnesstraining is erop gericht geïsoleerd te trainen en spiergroep voor spiergroep aan te pakken.
Doordat er bijna uitsluitend met machines wordt gewerkt wordt er bijna geen beroep gedaan op de coördinatie. De bewegingsbaan van de machine dicteert het bewegingsverloop en een sporter hoeft alleen maar kracht te zetten. Daarnaast is er door het gebruik van machines en de zittende houding een zeer geringe mate van rompactiviteit. Door de geïsoleerde manier van trainen zijn er weinig spiergroepen tegelijk actief. Daardoor is het energieverbruik tijdens de training relatief laag.
Op basis van bovenstaande analyse mag geconcludeerd worden dat een traditionele fitnesstraining over het algemeen weinig functioneel is. Er is hier sprake van een zeer geringe mate van transfer van de fitnesstraining naar andere sportactiviteiten of naar het dagelijks leven.
Toesteltrainingen in fitnesscentra kunnen uiteraard een positieve uitwerking hebben op de algemene fitheid en gezondheid van sedentaire mensen, maar atleten hebben veel meer baat bij het afwerken van een functioneel programma dat het nauwst aansluit bij hun sportieve activiteiten, en waarmee op een minimum van tijd en frequentie een maximum aan effect kan bereikt worden.